All for Joomla All for Webmasters
osmn@mts.rs
032 720 393

О библиотеци

Школска библиотека Основне школе „Момчило Настасијевић“ припада реду опремљенијих и већих школских библиотека с обзиром на број ученика и запослених. Почела је са радом 17. септембра 1972. године када је и нова зграда школе предата на употребу колективу Основне школе „Др Иван Рибар“, како се првобитно звала. Првих неколико месеци, библиотека је садржала 1473 уведене публикације, а у том тренутку школа је бројила 865 ученика. Већ следеће године, а и у годинама које су уследиле, библиотечки фонд се вишеструко увећавао. Како је Агустин Бирел рекао – Библиотеке се не праве, оне расту – тако је и наша библиотека расла сталним улагањем у куповину нових публикација те данас може да се похвали великим бројем књига. Године 2017. библиотека располаже фондом од преко 10000 монографских публикација које су разврстане на ученички и наставнички фонд. Поред монографских публикација, библиотека располаже великим бројем дечјих часописа, сликовница, бојанки и стрипова што ученицима, посебно најмлађим, представља велико освежење и задовољство. Све публикације распоређене су по УДК систему, што је према правилима библиотечке делатности, а умногоме олакшава сналажење оним ученицима који уживају да истражују свет књига и сами проналазе наслове по својој мери.

Књиге, браћо моја, књиге, а не звона и прапорце!

Доситеј Обрадовић

Кроз историју, библиотеке су биле место у коме се проширивало и увећавало људско знање, а тако би требало да буде и данас. Одговоран и успешан рад са ученицима на васпитним и образовним садржајима мора се ослањати на информације које се налазе у стручној, информативној и научној литератури до које и ученици могу да дођу и провере или прошире своје знање. Библиотека треба да буде централно место једне образовне установе, а  наша библиотека то и јесте.

Рај сам одувек замишљао као својеврсну библиотеку.

Хорхе Луис Борхес

Наша библиотека смештена је у приземљу школе и састоји се од две просторије. У једној, већој просторији, налазе се позајмне публикације за ученике и наставно и ненаставно особље. Такође, у овом делу библиотеке налази се читаоница која садржи велики број клупа и места за седење које омогућавају присуство већег броја корисника који желе да уживају у изучавању различитих публикација које су намењене коришћењу у библиотеци, а и онима који своје слободно време желе да проведу у школском кутку знања. Такође, читаоница је тако организована да може да прими и цело одељење, како би се омогућила посета ученика и наставника и одржавање часова у библиотечкој просторији. Такав вид рада са ученицима увек представља право задовољство, јер свака промена окружења доприноси већој ангажованости и мотивисаности ученика за учење и напредак.

Verba volant, scripta manent. (Речи лете, оно што је написано, остаје)

латинска изрека

Школски библиотекари се непрестано усавршавају на разним семинарима намењеним овој области рада тако да су обучени да на најбољи начин помогну младим читаоцима да пронађу одговарајуће штиво за себе, а и да се на најпрофесионалнији начин старају о библиотечкој грађи и обављају све библиотечке послове. Будући да је библиотека „жила куцавица“ сваког друштва и сваке образовне и културне институције, и наша школа се залаже за унапређење и побољшање овог сегмента школског живота. Само на почетку школске 2017/2018. године у нашу библиотеку пристигло је око 160 нових публикација које су купљене средствима које је определило Министарство просвете, науке и технолошког развоја. Међу новим насловима нашле су се лектире за све разреде, али и мноштво актуелних, занимљивих и поучних наслова намењених за читање у слободно време. Овакав однос према књизи и библиотеци уопште утицао је на то да сваки ученик и сваки запослени може да пронађе све што му треба у својој школи и буде задовољан избором који му је пружен.

Школска библиотека је једно живо место, из кога излазе задовољни и насмејани читаоци журећи да уроне у свет писане речи и што пре се врате по још новог знања и извора задовољства и среће.

Књиге су најтиши и најсталнији пријатељи. Оне су најприхватљивији и најмудрији саветници и најстрпљивији учитељи.

Чарлс Елиот

Е упис

UPIS euprava

Дечја библиотека

digitalna nbs

Порекло становништва

poreklo

Школске публикације

skolske publikacije

Чачанска библиотека

digitalna cacak

moj es dnevnik

Прогноза времена