All for Joomla All for Webmasters
osmn@mts.rs
032 720 393

Оснивање и организовање ученичких задруга

У просторијама наше школе, 6. октобра 2020. године, одржана је обука на тему организовања ученичких задруга. Присутним колегама из ОШ „Иво Андрић“, ОШ „Арсеније Лома“ и наше школе, о задругарству говорили су директор ОШ „Свети владика Николај“ из Брадарца Дејан Животић и директорка Ученичке задруге „Деца Стига“. 

Основна школа „Свети владика Николај“ из Брадарца пример је школе чија ученичка задруга успешно функционише, а зарађени новац улаже се, између осталог, у набавку наставних средстава, али и у хуманитарне сврхе. Основна школа „Свети владика Николај“ основала је ученичку задругу „Деца Стига“ која има секције за пољопривреду, набавку уџбеника и школског прибора, развој ученичког предузетништва, организацију рада ученичке кухиње и секцију за друштвено хуманитарни рад. Направљена је и онлајн платформа преко које се организује набавка прибора и уџбеника по повољнијим условима директно од издавача, без посредника.

Присутне колеге и гости активно су дискутовали о правном оквиру организовања ученичких задруга, о врсти делатности, учинковитости, додатном ангажовању наставника и ученика, као и свим битнијим аспектима овог вида рада са ученицима.

Генерално, школе у Србији имају могућност да оснују ученичке задруге које се баве услужним делатностима, производњом и продајом предмета, прикупљањем секундарних сировина, продајом уџбеника и слично.

Водич за ученичке задруге