All for Joomla All for Webmasters
osmn@mts.rs
032 720 390

Сликовница "Дечја еколошка права и обавезе"

Сликовница Дечја еколошка права и обавезе, ауторки Љиљане Ђуровић и Љиљане Андрић, угледала је светлост дана и биће дистрибуирана у свим основним школама у Г. Милановцу и ПУ "Сунце", а деца од 6 до 11 година ће током Дечје недеље добити на поклон по примерак. Илустратор сликовнице је Горан Пејчић, лектор Ружа Пурић, а дизајнирала ју је Драгана Петровић.

Друштву учитеља Горњег Милановца, на Конкурсу општине Горњи Милановац (2018) о суфинансирању програма/пројеката удружења у области од јавног интереса, одобрена су средства за штампање сликовнице Дечја еколошка права и обавезе. Ова сликовница настала је у тежњи да се деци приближе њихова права на развој у здравој животној средини и на образовање усмерено ка поштовању природне средине, загарантованих Конвенцијом о правима детета (чланoви 24 и 29). Кроз свакодневне животне ситуације преточене у стихове, деца ће на брз и лак начин усвојити поступке који воде у еколошки пожељно понашање и развој еколошке свести. Младима је неопходно указати да уживање било каквог права подразумева испуњавање одређених обавеза и да је њихов труд, ма колико се занемарљивим чинио, неопходан и пресудан за остваривање глобалне добробити.

Сликовница има вишеструки значај јер учи децу да препознају еколошке проблеме, подстиче их да указују другима на њих и оснажује их да делују у циљу заштите животне средине.

DecjaEkoSlikovnica 4avg23