All for Joomla All for Webmasters
osmn@mts.rs
032 720 393

Дан примирја у Првом светском рату

 

Дан примирја у Првом светском рату обележава се 11. новембра (нерадни дан). Дан капитулације Немачке у Првом светском рату је државни празник у Републици Србији који се обележава 11. новембра. Овај датум подсећа на дан када су, 11. новембра 1918. године у железничком вагону у Компијену, силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат. Kao државни празник у Републици Србији прославља се од 2012. године. Пре тога обележавао се од 2005. године на првим часовима у свим основним и средњим школама у Србији.

Као главни мотив за амблем овог празника користи се цвет Наталијине рамонде, угрожене врсте у Србији. Овај цвет је у ботаници познат и као цвет феникс. Осим овог, у амблему се појављује и мотив траке Албанске споменице, која се налази изнад цвета. Препорука је да се овај амблем носи на реверу у недељи која претходи празнику, као и на сам дан празника.

 

Дан школе

 

Нa седници Наставничког већа, одржаној 13. априла 1992. године, предложено је, а потом и донета одлука да се Скупштини општине Горњи Милановац упути захтев за промену имена наше школе (тада ОШ „Др Иван Рибар“). Упућен је и убрзо усвојен предлог да школа убудуће носи име Момчила Настасијевића, познатог књижевника и нашег суграђанина. Будући да је Момчило рођен у Горњем Милановцу 23. септембра (6. октобар по новом календару) 1894. године, овај дан је изабран за Дан наше школе. Више о истаријату школе можете прочитати у следећем чланку.

АЛБУМ "Времеплов"

АЛБУМИ из школског живота

Основна школа "Момчило Настасијевић" - осврт на протеклих 50 година

Владе Дивац у посети Школи

 

Фондација Ана и Владе Дивац, у сарадњи са Амбасадом Сједињених Америчких Држава у Београду, а поводом 100 година кошарке у Србији, организовала је још један у низу догађаја „Малим корацима до великих звезда” на којем су легенде наше и светске кошарке ђацима и гостима у Горњем Милановцу пренели своја спортска и животна искуства. Кошаркашке госте дочекали су ученици, запослени, директорка школе Ивана Толић и председник Општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић.

У петак, 15. септембра 2023. године у 13.00 часова у ОШ „Момчило Настасијевић”, кроз заједничку дискусију и кратак спортски догађај, присетили смо се важности спорта, тимског духа као и доприноса кошарке у нашој земљи у претходних 100 година, а саговорници су нам били Владе Дивац и Марко Мариновић који су разговарали са ученицима школе, поделили лична искуства и одговарали на многобројна питања ученика. Потом смо прешли у велику фискултурну салу где су девојчице и дечаци наше школе били у прилици да, пред пуним трибинама, са Владом одиграју кошаркашки меч.

АЛБУМ са фотографијама